אילמות סלקטיבית

נושא של אילמות סלקטיבית או אילמות אלקטיבית אינו זוכה לפרסום רב והרבה פעמים ילדים עם תסמונת זו לא מצליחים לקבל טיפול הולם. אילמות סלקטיבית היא הפרעת חרדה המתאפיינת בחוסר רצון לייצר תקשורת מילולית במצבים מסוימים.

לרוב, מדובר במצבים חברתיים הקשורים להופעות פומביות והתקהלות גדולה של אנשים, כגון גן ילדים, בית ספר, חוגים. במצבים אלה הילד יכול להיבהל, להיראות אבוד, מנותק או חרד כאשר פונה אליו אדם שהוא לא מכיר או לא מוכר מספיק.

עם זאת, אצל ילדים עם אילמות סלקטיבית יכולים להיות דיבור תקין ושפה מפותחת למדי וכן התפתחות תקינה ואף מתקדמת.

כיצד מתבטאת אילמות סלקטיבית?

ברוב המקרים תסמונת זו מופיעה כאשר הילדים מתחילים ללכת למסגרת לימודית כלשהי, כגון בית ספר או גן ילדים. הורים לילד עם אילמות סלקטיבית לרוב מתלוננים על כך שהילד שלהם מאוד חכם, קורא ספרים בבית, מדקלם שירים וסיפורים אך בשיעורים הוא שותק, לא מביע רצון להשתתף ולא מדבר אפילו עם מורה.

לפרטים נוספים על טיפול באמצעות כלבים לחצו כאן

הרבה פעמים את הילדים האלה מתייגים כביישינים ומציעים להם ללמוד בנפרד, לעשות מטלות בכתב בלבד ולא לענות בפומבי. מצד אחד, זה עוזר להפחית חרדה אך מצד שני מכניס אותו למין מעגל סגור. הילד יודע שהוא לא צריך לדבר בשביל להשיג ציון טוב ושבח וכתוצאה מכך אפילו לא מנסה לדבר.

יעילות הטיפול באילמות תלויה במספר גורמים:

  • כמה זמן יש לילד שלכם אילמות סלקטיבית;
  • האם יש לו קשיים נוספים בלימודים או חרדות;
  • עד כמה אלה שסובבים את הילד משתפים איתו פעולה.

עם טיפול הולם רוב הילדים מצליחים להגברת על אילמות סלקטיבית, אך ככל שהם גדולים יותר כך נדרש להשקיע יותר זמן על מנת שתופעה זו תחלוף.

אחרי שתיקה בבית ספר או בגן, הילדים צריכים בהדרגה להתחיל להגיד מילים או משפטים בודדים בנוכחות אדם אחד ולבסוף להגיע למצב שבו הם מסוגלים לדבר בכל מקום ובכל חברה.

אילמות סלקטיבית

טיפול באילמות אינו מתרכז בעצמו, אלא מטרתו להפחית חרדה שילדכם מרגיש בעת התקשורת עם אנשים אחרים.
אפשר להימנע מטיפולים פרטניים באילמות במידה והמשפחה ואנשי המקצוע בשנים הראשונות של הופעת תסמונת זו פועלים יחד להפחתת חרדה ויוצרים לילד סביבה תומכת.

זה אומר:

  • לא להראות לילד שאתם מודאגים;
  • להגיד לו שהוא כן יהיה מסוגל לדבר כשיהיה מוכן לכך;
  • להתמקד בדברים נעימים;
  • כל פעם לשבח את הילד על ההשקעה, לעודד אותו להצטרף ולשתף פעולה עם אחרים (למשל, לשחק בצעצועים או משחקי קבוצה פעילים);
  • לא להראות שאתם מופתעים כשילד מתחיל לדבר ואחר כך מפסיק;
  • מכיוון שהאילמות מתרחשת בסביבה, בה הילד נמצא, ילדים גדולים יותר זקוקים לתמיכה פרטנית כדי להתגבר על חרדתם.

לפרטים נוספים על טיפול באמצעות כלבים לחצו כאן

השיטות היעילות ביותר לטיפול באילמות הן טיפול התנהגותי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי שמטרתם לחזק את ההתנהגות הרצויה ולמנוע התנהגות לא רצויה.

העיקרון עליו מתבסס טיפול התנהגותי באילמות הוא במקום למקד את הילד בעבר ובבעיות, התמקדו בלעזור לו להתמודד עם קשיים בפועל, צעד אחר צעד על מנת להתגבר על פחדיו.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר לילדים להתרכז במה שהם חושבים על עצמם, על העולם ועל האנשים האחרים וכיצד תפיסתם של דברים אלה משפיעה על המחשבות והרגשות שלהם.

למידע נוסף על טיפולים אלטרנטיביים, לחצו על הקישורים הבאים:

    מתעניינים בטיפול באמצעות כלבים

    אשמח למסור כל מידע ולענות על כל השאלות